Сири красиво виглядають на великих дерев’яних дошках, кам’яних плитах, на монотонних кольорових тарілках.
Найбільш вдалим варіантом є об’єднання різних видів сирів на одній тарілці: зрілі, молоді, з цвіллю, тверді, напівтверді, м’які, зернисті, кремові і т.д.
Сири повинні бути кімнатної температури. Число видів сирів має бути непарним: 3, 5, 7 і т.д. Розрахунок – 40-60 г кожного сиру на особу.
Розкладати сири на тарілці потрібно відповідно до їхнього смаку: сири із сильним смаком, зрілі або з пліснявою, потім сири м’якіші, закінчуючи найніжнішими сирами. Викладаючи сири, не забувайте залишити трохи місця між кожним видом, щоб аромати і смаки не змішувалися.
Не бійтесь також експериментувати зі способом нарізки сиру: кубиками, шматочками, трикутничками і т.д.
Найкраще смакують із сирами:
Підбираючи вино, пам’ятайте: сири з пліснявою та сильні смаком найкраще поєднуються з міцним десертним вином, як Портвейн, Мадера, солодкий Херес, Мускат. Більш ніжні сири відмінно проявляють себе з сухим Хересом, легкими сухими і напівсолодкими винами, як Каберне, Мерло, Рислінг і т.д. Якщо робите регіональну сирну тарілку, намагайтеся подати вино з того ж регіону
Успіхів Вам та фантазії у складанні Вашої сирної тарілки!